ARKI lekka patelnia żeliwna 24 cm
Ta lekka patelnia żeliwna 24 cm wyróżnia się spośród innych swoją mniejszą wagą, charakterystyczną dla zwykłych patelni, a jednocześnie pozwala się cieszyć zaletami smażenia na żeliwie i zapewnia długotrwałą żywotność. Nietypowa lekkość patelni została osiągnięta dzięki innowacyjnemu procesowi produkcji.
Ta lekka patelnia żeliwna wyróżnia się spośród innych swoją mniejszą wagą, charakterystyczną dla zwykłych patelni, a jednocześnie pozwala się cieszyć zaletami smażenia na żeliwie i zapewnia długotrwałą żywotność. Nietypowa lekkość patelni została osiągnięta dzięki innowacyjnemu procesowi produkcji.
Właściwości patelni stają się coraz lepsze z każdym użyciem. Przy odpowiednim użytkowaniu i natłuszczeniu, na powierzchni naczynia tworzy się naturalna warstwa zapobiegająca przywieraniu.
Żeliwna powierzchnia patelni szybko się nagrzewa, można ją poddać intensywnemu i długotrwałemu nagrzewaniu, można na niej stosować metalowe akcesoria kuchenne.
Patelnię należy natłuścić przed użyciem (np. stosując tłuszcz Muurikka Silava).
- Używaj łagodniejszych temperatur do smażenia na patelni, żeliwo bardzo dobrze magazynuje ciepło
- Patelnia jest żeliwna, nie ma żadnej dodatkowej powłoki
- Patelnię należy umyć i natłuścić przed użyciem
- Patelnia ciemnieje z biegiem użytkowania, powierzchnia może być brązowawa, jest to normalne cecha żeliwa
- Im dłuższe użytkowanie, tym większa nieprzywieralność
- Do smażenia zawsze używaj tłuszczu
- Pozwól składnikom odpowiednio się smażyć, nie obracaj cały czas potrawy, aby nie przywierała do powierzchni patelni
- Wyczyść patelnię natychmiast po użyciu, na przykład gotując w niej wodę
- Patelnię należy myć ręcznie, nie zaleca się stosowania detergentów
- Nie należy moczyć i przechowywać żywności na patelni
Czyszczenie:
Wyczyść patelnię, myjąc ją gorącą wodą lub gotując wodę na patelni, nie używaj detergentów. Detergenty usuwają ochronną warstwę tłuszczu z powierzchni naczynia. Czyszczenie zawsze odbywa się ręcznie, nigdy w zmywarce. Zaschnięty brud można wyczyścić, szorując powierzchnię patelni gąbką lub szczotką. Ostrożnie wytrzyj patelnię do sucha, np. ręcznikiem kuchennym i lekko nasmaruj olejem.
Natłuszczanie na kuchence:
Wyczyść patelnię, myjąc ją gorącą wodą lub gotując wodę na patelni. Rozetrzyj kilka cienkich warstw tłuszczu lub oleju kuchennego na wewnętrznej stronie gorącego naczynia. Poczekaj, aż smar zostanie wchłonięty. Tłuszcz lekko dymi, gdy jest wchłaniany przez powierzchnię pojemnika. Na koniec wytrzyj nadmiar tłuszczu.
Natłuszczanie w piekarniku:
Wyczyść patelnię, myjąc ją gorącą wodą lub gotując wodę na patelni. Rozgrzej patelnię przez chwilę w piekarniku, a następnie dodaj cienką warstwę tłuszczu lub oleju do smażenia na powierzchnię patelni. Jeśli używasz smalcu, nagrzewaj patelnię w piekarniku w temperaturze 250 stopni przez pół godziny. Jeśli używasz oleju, nagrzewaj patelnię w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 1-2 godziny. Na koniec usuń nadmiar tłuszczu.
Szczegóły:
- Średnica: 24 cm
- Średnica dna: 15 cm
- Materiał: żeliwo
- Waga: 1,196 kg
Cechy produktu
- Materiał
- żeliwo
- Waga
- 1,196 kg
- Średnica
- 24 cm
Na razie nie dodano żadnej opinii. Zaloguj się na swoje konto klienta i napisz opinię.